W związku z zapytaniami konsumentów, dotyczącymi kwestii podawania w miejscu sprzedaży wykazu składników pieczywa, oferowanego przez przedsiębiorców, Powiatowy Rzecznik Konsumentów informuje, że w przypadku środków spożywczych bez opakowań lub pakowanych przy sprzedaży, oprócz nazwy środka spożywczego podaje się:
1) nazwę, albo imię i nazwisko producenta;
2) wykaz składników;
3) masę jednostkową;
4) informację „pieczywo produkowane z ciasta mrożonego” albo „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego” - w przypadku zastosowania takich procesów technologicznych.
Informacje te podaje się w miejscu sprzedaży na wywieszce, dotyczącej danego środka spożywczego, lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. System znakowania pieczywa bez opakowań reguluje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z 10 lipca 2007, w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. nr 137, poz. 966 ze zm.).
- Nazwa środka spożywczego, jak i wykaz składników umożliwia konsumentowi łatwą jego identyfikację, a tym samym wyczerpuje zobowiązanie przedsiębiorcy do udzielenia pełnej i rzetelnej informacji - tłumaczy Barbara Wojtasik, Powiatowy Rzecznik Konsumentów. - Konsument, zgodnie z obowiązującymi przepisami, ma prawo do rzetelnej, niewprowadzającej w błąd informacji, a niepodawanie pełnych danych o produkcie uniemożliwia konsumentowi dokonanie swobodnej i rzeczowej oceny oferowanych produktów oraz może wprowadzać w błąd.